Boeken

De Overkoming produceert en vertaalt boeken voor opdrachtgevers, voor uitgeverijen en in eigen beheer.Vertalingen van boeken

Vertaald in 2023


Millie Bobby Brown, Nineteen Steps, vertaald voor Prometheus, Amsterdam.
Netflix-ster Millie Bobby Brown (o.a. Stranger Things) schreef het verhaal op van haar grootmoeder in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daar stierven 173 mensen inclusief kinderen door een ondeugdelijke ingang van een schuilkelder - een nog niet voltooid metrostation. De oorzaak daarvan werd tot na de oorlog geheim gehouden. Dit drama wordt verteld in een romantisch oorlogsverhaal met een verrassende ontknoping op de bruiloft van de hoofdpersoon.


Vertaald in 2022 / 2023


Elisabeth Maldonado, The Cipher (Nederlands: Het Raadsel) vertaling wordt gepubliceerd als luisterboek of e-boek door Saga Egmont, Kopenhagen. Verschijnt later dit jaar als Netflix-film met Jennifer Lopez in de hoofdrol, die de film ook regisseert.
Hoofdpersoon is de Latino-FBI-detective Nina Guerrera - een stoere jonge vrouw met een achtergrond van jeugdzorg en misbruik. Als de video waarin ze een aanvaller in het park van zich afslaat viral gaat, herkent haar vroegere belager haar. Terwijl hij nog een paar meisjes vermoordt, maakt hij er een online wedstrijd van om de raadsels op te lossen die hij post voorafgaand aan die moorden. Hij krijgt steeds meer volgers, die net als de FBI proberen hem, die zich Het Raadsel is gaan noemen, op te sporen.


Vertaald in 2022


M.C. Beaton, The Potted Gardener vertaling wordt gepubliceerd als luisterboek of e-boek door Saga Egmont, Kopenhagen. In het dorp in de Cotswolds van gepensioneerde p.r.-vrouw Agatha Raisin komt een zeer elegante gescheiden vrouw wonen, die óveral goed in is: van tuinieren tot taarten bakken. Ze valt bij veel mensen in de smaak… maar is ze wel zo aardig? Als ze ondersteboven in haar kas gevonden wordt, met haar hoofd in een bloempot geplant, moet Agatha samen met buurman James Lacey natuurlijk gaan uitzoeken wie het gedaan heeft.M.C. Beaton, Death of an Outsider, vertaling wordt gepubliceerd als luisterboek of e-boek door Saga Egmont, Kopenhagen. Hamish Macbeth, de Schotse dorpsagent, moet dit keer naar de 'grote stad', met een heel benauwde naar binnen gekeerde protestants-christelijke bevolking. Het 'crofter'-systeem, waarin kleine boeren rechten hebben tegenover de grootgrondbezitters speelt een grote rol in dit boek. Als er een gehate Engelsman, een buitenstaander, wordt vermoord zijn er vele verdachten… In de jaren negentig is dit een BBC-t.v.serie geweest.M.C. Beaton, The Viscious Vet, vertaling wordt gepubliceerd als luisterboek of e-boek door Saga Egmont, Kopenhagen. Agatha Raisin is een gepensioneerde dame van middelbare leeftijd die in de Cotswolds is gaan wonen om een rustig leven te leiden, maar met al haar geblunder lost ook zij moorden op. Ze is in elk boek nog steeds hopeloos verliefd op haar buurman, een oud-militair. Deze gaat over een dierenarts die een heleboel dames geld afhandig maakt om zijn gokschulden af te lossen, onder het mom van een dierenziekenhuis te willen bouwen. In de jaren negentig is dit ook een BBC t.v.-serie geweest.M.C. Beaton, Death of a Cad, vertaling wordt gepubliceerd als luisterboek of e-boek door Saga Egmont, Kopenhagen. Hamish Macbeth is een Schotse dorpsagent die misdaden oplost, altijd dwarsgezeten door zijn superieur uit de grote stad. Hij is in elk boek hopeloos verliefd op de dochter van de landeigenaar, wier vader hem natuurlijk niet ziet staan. Dit keer wordt een vervelende gast van de landeigenaar vermoord. In de jaren negentig is dit ook een BBC t.v.-serie geweest.


Vertaald in 2021


D. Eric Maikranz, Prequel Reincarnationalists, vertaling wordt gepubliceerd als luisterboek of e-boek door Saga Egmont, Kopenhagen. In deze voorloper wordt verteld hoe de papieren over de reïncarnisten boven water zijn gekomen. De hoofdpersoon is gids in Rome, net als de auteur zelf geweest is, die Shakespeare declameert op het forum Romanum. En… heeft hij zelf ook geen herinneringen aan een vorig leven?D. Eric Maikranz, Het Reïncarnisten Dossier, vertaling wordt gepubliceerd als luisterboek of e-boek door Saga Egmont, Kopenhagen. Stel je eens voor dat je meer levens zou hebben, omdat je steeds weer als mens reïncarneert. En dat je aanzienlijke macht en rijkdom hebt opgebouwd, bijvoorbeeld als glasblazer uit Murano, die ook voor Versailles mocht leveren. In dit dossier wordt beschreven hoe je kennis en je rijkdom bewaard blijft – dank zij dit geheime genootschap van Reïncarnisten.Brian Sanderson, Mary Robinette Kowal, The Original, Saga Egmont, Kopenhagen, luisterboek en e-book. Na alle Jeffrey Archers nu eens een leuk science fiction verhaal, het wordt alleen als audioboek uitgegeven, vast straks op Storytel, net als de Archers.


Vertaald in 2020 / 2021


Jeffrey Archer, Twaalf trucs / Twelve Red Herrings, Saga Egmont, Kopenhagen, luisterboek en e-book


Vertaald in 2020 / 2021


Jeffrey Archer, De vierde macht / The fourth Estate, Saga Egmont, Kopenhagen, luisterboek en e-book


Vertaald in 2020


Jeffrey Archer, Kop, jij wint / Heads you win, Saga Egmont, Kopenhagen, luisterboek en e-bookJeffrey Archer, Levenslang / A Prisoner of Birth, Saga Egmont, Kopenhagen, luisterboek en e-bookJeffrey Archer, Wegen naar roem / Paths of Glory, Saga Egmont, Kopenhagen, luisterboek en e-bookJesper Buge Kold, De tijd voor de dood / Die Zeit vor dem Tod, vijf delen, Saga Egmont, Kopenhagen, luisterboek en e-book


Eerder vertaald

1983
Jeffrey Archer, Uit de pas & andere verhalen,
Het Spectrum

1982
J. Gardner, Het Nostradamus verraad,
L.J. Veen

1979
Ted Willis, Het Churchill Commando,
L.J. Veen

1978
Michal Shepherd, De dag dat de paus ontvoerd werd,
in 1982 gepubliceerd als Robert Ludlum, Het Shepherd Commando,
L.J. Veen

Cooking for Crowds - Koken in het groot

Gezonde recepten uit de daklozenkeuken van het Straatpastoraat Den Haag. Tweetalige recepten voor driegangenmaaltijden, met handige boodschappenlijstjes voor 100, 50 en 30 personen. Met altijd een volledig vegetarische variant. Uitgave: Dato/Lecturis euro 25,00 ISBN10 9462262365, ISBN13 9789462262362.

GRAFISCH ONTWERP JELLE HELLINGA DEN HAAG
Huilen in Den Haag

Het boek sluit aan bij het festival Huilen in Den Haag dat tweede helft 2010 in de hele stad plaatsvindt bij allerlei culturele en maatschappelijke instellingen, maar kan ook los daarvan gelezen worden. Het behandelt de sociale geschiedenis van Den Haag met steeds verwijzingen naar het heden. Er is aandacht voor de geschiedenis en cultuur van de diverse bevolkingsgroepen in de stad.

GRAFISCH ONTWERP JELLE HELLINGA DEN HAAG

Het bevat hoofdstukken gaan over:

- armoede
- prostitutie, ontucht en huiselijk geweld
- dood en rouw (multicultureel)
- verslavingen,
- kolonialisme en vreemdelingen
- oorlogen,
- dierenleed
- politiek leed (politici en demonstraties)

Bij alle onderwerpen worden Haagse plekken, gebeurtenissen of organisaties als voorbeeld gebruikt. Keus van de onderwerpen wordt bepaald door de aantrekkelijkheid en de verrassendheid van het beeld.

De toon van het boek is luchtig. Het beeld bestaat uit een afwisseling tussen 19e eeuwse gravures en schilderijen, hedendaagse en historische foto's en affiches.

Kortom - een spraakmakend boek dat behalve de traan ook de lach niet schuwt en dat niet misstaat op de koffietafel. Het is ook zeer geschikt om het gesprek op gang te brengen tusen nieuwe en oude Hagenaars over de Haagse samenleving omdat het visueel is en weinig talig. Aan de hand van concrete plekken en plaatjes kunnen taalcoaches en docenten gaan praten over bijvoorbeeld armoede in Den Haag en het thuisland, hoe wij met dieren omgaan in vergelijking met andere landen, hoe onze democratie werkt aan de hand van ellende op het Binnenhof, hoe de Nederlandse rouwrituelen zich verhouden tot die van de nieuwe Hagenaars.Vijftig jaar wonen in Mariahoeve

De naoorlogse wijk Mariahoeve bestaat in 2008 vijftig jaar. Kunstenares Anneloes Groot neemt het initiatief voor een boek dat Mariet Herlé en Anneloes samen schrijven. Anneloes levert ook aquarellen over de wijk. Het boek vertelt bewoners de geschiedenis van hun wijk en laat meer en minder bekende bewoners en beleidsmakers aan het woord. Ook het groen en de kunst in de wijk krijgen aandacht. Bewoners merken zo dat ze wonen in een wijk die er toe doet. Mariet deed de productie, vormgeving was in handen van Jelle Hellinga, portretfotografie van Jimi Hellinga. Uit het historisch beeld werd voor het Haags Gemeentearchief een tentoonstelling gemaakt in het Atrium van het Stadhuis.

GRAFISCH ONTWERP JELLE HELLINGA DEN HAAG
Bladen maken

Het leerboek Bladenmaken is in tien jaar ingevoerd in veel HBO-opleidingen. In 2008 kwam de geheel vernieuwde druk uit bij Kluwer. Voor het eerst is het boek in kleur. Alle cases zijn nieuw. Er zijn hoofdstukken toegevoegd over beeld en kleur die in de eerste druk nog niet voorkwamen. Ook is aandacht voor cross-media.

GRAFISCH ONTWERP JELLE HELLINGA DEN HAAG
Jaarboek

Voor de Hogeschool van Amsterdam, Instituut voor Interactieve Media, produceerde Mariet Herlé samen met studenten het Jaarboek Interactieve Media 2005/2006 en de alumni website
M. Herlé, C. Rustema, Corporate Communication Worldwide, an introduction, 2005 Wolters Noordhoff

Basisboek corporate communicatie voor een internationaal publiek, met vele internationale cases, ook uit niet westerse landen. Ontwikkeld vanuit de lessen "Introduction into Corporate Communication" die Carin Rustema en Mariet Herlé voor de opleiding International Tourism Management Consultancy van de NHTV in Breda gaven. Carin Rustema werkt vanuit Abroader zowel in Nederland als in India.


Mariët Herlé, De Pier van Scheveningen

Boekje ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Pier, waarvoor de Overkoming ook een tentoonstelling in het Atrium en een bijlage bij de Haagse Courant produceerde. Vormgeving van het boek, de bijlage en tentoonstelling waren in handen van Jelle Hellinga.

GRAFISCH ONTWERP JELLE HELLINGA DEN HAAG
Mariët Herlé / Jelle Hellinga, In het voetspoor van de Haagse School/In the footsteps of the Hague School

Aan de hand van de plekken in Den Haag en Noorden waar schilderijen van de Haagse school gemaakt zijn, zochten we hedendaagse visuele parallellen. Langs deze punten voeren wandelingen, die de bezoeker in alle Haagse musea brengen waar de Haagse school vertegenwoordigd is.

GRAFISCH ONTWERP JELLE HELLINGA DEN HAAG
Mariët Herlé, Te kijk staan,
Samsom Alphen aan den Rijn 1999


Handboek voor opdrachtgevers van beurzen, congressen, evenementen en informatiecentra: in een tijd van zappen worden de momenten waarop een organisatie doelgroepen persoonlijk ontmoet steeds belangrijker. De aard van die ontmoetingsmomenten gaat steeds meer door elkaar lopen: beurzen organiseren er een congres bij omdat ze meet 'content' willen, de ruimtelijke vormgeving van congressen wordt steeds belangrijker, waardoor je ook iets van stand- en decorbouw moet weten, evenementen en bedrijfsfeesten krijgen steeds vaker een inhoudelijke lading ter vewezenlijking van communicatiedoelstellingen. In dit boek worden op praktische wijze toeleveranciers, briefings en organisatie van deze communicatiemomenten behandeld. Vormgeving was in handen van Jelle Hellinga.

GRAFISCH ONTWERP JELLE HELLINGA DEN HAAG
Bladen maken

In dit leerboek (ook handig voor beroepsbeoefenaren) vind je hoe een bladformule ontwikkeld kan worden vanuit de communicatiedoelstellingen van een organisatie. Tevens geeft het handgrepen voor de redactionele organisatie die nodig is om een formule te handhaven. Ook worden alle onderdelen van een blad behandeld aan de hand van vele praktijkvoorbeelden van Nederlandse bedrijfsbladen voor in- en externe communicatie. Vormgeving Jelle Hellinga

GRAFISCH ONTWERP JELLE HELLINGA DEN HAAG
Transit

Het ROC Utrecht wilde een boek waarin na de fusie de "stamboom" van de nieuwe organisatie werd beschreven; men dacht aan een bundel met beschrijvingen van de geschiedenis en bedrijfscultuur van de diverse scholen. De Overkoming bedacht het concept voor een luxe boekwerk waarin uitgegaan werd van de missie van het ROC. De stamboom werd vervangen door een eigentijdse metrokaart. Vormgeving was in handen van Jelle Hellinga.

GRAFISCH ONTWERP JELLE HELLINGA DEN HAAG
Verder kijken

De afdeling Pathologie van de Rijksuniversiteit Groningen wilde een boekwerkje waarin bij de verhuizing van het oude instituut naar het nieuwe AZG de geschiedenis van het instituut werd vastgelegd; maar eigenlijk moest het boekje ook aan externe groepen uitleggen dat pathologen meer doen dan lijkensnijden. De Overkoming ontwikkelde een concept waarbij de geschiedenis gecombineerd werd met het dagelijkse proces in de vorm van een foto-dagboek, en een aantal opstellen waarin wetenschappers de state-of-the-art meldden.


GRAFISCH ONTWERP JELLE HELLINGA DEN HAAG